Zastavte masaker civilistov v Sýrii! Zastavte turecký útok na Afrin.

63.419 ľudí už podpísalo. Pomôž nám dosiahnuť 100.000 podpisov.

Zastavte masaker civilistov v Sýrii! Zastavte turecký útok na Afrin.

20. januára 2018 Turecko napadlo Afrin v severo-západnej Sýrii, pretože chce eliminovať autonómiu kurdského, arabského, sýrsko-asýrskeho a turkménskeho obyvateľstva vo Federácii severnej Sýrie a zničiť Sýrske demokratické sily (SDF). SDF porazili ISIS v severnej a východnej Sýrii s pomocou USA a členských štátov Európskej únie.

Hovorca tureckého parlamentu nazval tento útok "džihád", rovnako tak urobil aj prezident Direktoriátu pre náboženské otázky (Diyanet). Mocný Diyanet má sídlo priamo pod úradom tureckého premiéra. Keďže tieto výroky predstaviteľov a funkcionárov na tak vysokej úrovni neboli zo strany tureckej vlády odvolané a vláda im ani neprotirečila, je jasné, že samotné Turecko považuje tento útok za džihád. Navyše je to jasným dôkazom toho, že Turecko spolupracuje s Al-kaidou a ďalšími džihádistickými silami.

Nie je preto prekvapujúce, že kresťania a jezídi v Afrine požadujú od Európy a USA, aby zastavili tureckú inváziu v Afrine. Majú strach z týchto džihádistov a z násilia tureckých síl. Taktiež sa oprávnene obávajú, že stratia náboženskú slobodu. Je zrejmé, čo pre nich džihád znamená.

Turecké letecké sily neúprosne bombardovali civilistov. Potvrdzuje to stále viac a viac reportáží západných novinárov pôsobiacich v tomto regióne. Turecko bombarduje civilné ciele zámerne, keďže pri náletoch boli zasiahnuté aj ciele ďaleko za frontovou líniou. Turecké letecké sily zabíjajú aj deti a celé rodiny.

Turecko doteraz nebolo schopné poskytnúť žiadne dôkazy ich tvrdenia, že Afrin ohrozuje Turecko, a preto tento útok nemá žiadne opodstatnenie. Zdá sa, že sa Turecko nedokáže zmieriť so skutočnosťou, že ľudia, ktorí sú v Turecku považovaní za obyvateľov nižšej triedy (ako napr. Kurdi a Sýro-asýrčania), dosiahli v Sýrii plné práva a slobodu. Turecko je rozhodnuté utláčať susedné krajiny a rozširovať svoje vlastné problémy do zahraničia všetkými možnými spôsobmi. Teraz chce Turecko  podniknúť inváziu do celej severnej Sýrie a Iraku a spôsobiť rovnakú deštrukciu  vo všetkých týchto oblastiach, ktoré boli len nedávno oslobodené od ISIS.

EÚ, členské štáty EÚ a členské štáty NATO musia vyvinúť všetko možné úsilie na zastavenie tohto tureckého džihádu proti Afrinu, z ktorého sa stáva masaker nevinných ľudí. Taktiež vyzývame cirkvi v Európe, aby počúvali kresťanov z Afrinu a vystupovali proti tomuto násiliu a požadovali od EÚ a členských štátov EÚ, aby robili všetko, čo je v ich silách na zastavenie tohto násilia.

My v Salluxe sme priamo videli, ako sa situácia v Sýrii dramaticky menila k lepšiemu. Mnohí iní majú rovnakú skúsenosť. Boli tu implementované základné slobody a rovnosť mužov a žien. To všetko bolo dosiahnuté prostredníctvom Medzinárodnej koalície a SDF by boli stratené, ak by sa toto násilie nezastavilo.

Ľudia v Európe sú nahnevaní, že ich vlády nevyjadria svoj postoj. Viacerí politici už začínajú tlačiť na svoje vlády, ale potrebujú Vašu pomoc, aby im bolo jasné, že chcete, aby aj Vaša vláda a EÚ, rovnako ako NATO, požadovali okamžité ukončenie násilia a aby to dosiahli všetkými možnými adekvátnymi prostriedkami.

Podpíšte túto petíciu a dajte svoj hlas za obete v Afrine!

BLIŽŠIE INFORMÁCIE:

ZAHRANIČNÉ ZDROJE:

+ Letter to:

Podpísať petíciu teraz!

Please enter your zip code
CitizenGO bude chrániť vaše súkromie a bude vás priebežne informovať o tejto kampani a podobných iniciatívach. Svojím podpisom zároveň vyjadrujete súhlas s Podmienkami používania a Pravidlami ochrany osobných údajov CitizenGO a súhlasíte s občasným zasielaním e-mailov o našich kampaniach. Kedykoľvek sa môžete odhlásiť.

Adresáti petície:
Viceprezidentka a vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku p. Mogheriniová, Európska služba pre vonkajšiu činnosť,
ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ a členské štáty NATO.

Vaša Excelencia,

dovoľujeme si Vás upozorniť na nevynútené násilie, ktorého sa Turecko dopúšťa voči ľudu v Afrine pri tom, ako sa snaží v tejto oblasti eliminovať Sýrske demokratické sily.

Od 20. januára Turecko bombarduje civilné obyvateľstvo v tomto regióne Sýrie. Tento útok ohrozuje množstvo vnútorne vysídlených osôb (utečencov), ktoré v priebehu niekoľkých posledných rokov našli útočisko práve v tejto oblasti.

Vysokí predstavitelia, ako sú hovorca tureckého parlamentu a prezident Diyanetu (sídliaci priamo pod úradom tureckého premiéra), nazvali tento útok džihádom a to turecká vláda neodvolala ani tomu neprotirečila. Rastúci počet reportáží naznačuje, že Turecko v tomto útoku využíva extrémistické sily.

Nie je prekvapujúce, že sa kresťanské a  jezídijské menšiny v Afrine obávajú o svoje životy a o existenciu svojich komunít. Je dobre známe, ako trpeli pod násilím v Sýrii a Iraku. V Afrine našli bezpečnosť a základné slobody pre svoje zhromaždenia a komunity. Preukázateľným faktom je, že situácia týchto komunít bola omnoho bezpečnejšia v oblastiach bránených Sýrskymi demokratickými silami.

Okrem toho, členské štáty EÚ a NATO aktívne spolupracujú s SDF (Sýrske demokratické sily) v boji proti ISIS. Z tohto dôvodu SDF nemôžu zároveň byť považované za hrozbu pre NATO a pre bezpečnosť členov NATO, keďže v súčasnosti neexistuje dostatok skutočných dôkazov o takejto hrozbe.

Navyše, turecká agresia nesie riziko oddialenia možnosti na ukončenie sýrskej vojny. Pre integritu a bezpečnosť v Európe je mimoriadne dôležité, aby sa táto vojna skončila.

EÚ a NATO, rovnako ako ich členské štáty, môžu na Turecko vyvinúť veľký tlak. Napríklad malá medzinárodná mierová sila by mohla zastaviť násilie. Je zrejmé, že existujú viaceré cesty, ako ukončiť túto nezmyselnú vojnu proti Afrinu, keďže Turecko nemôže ignorovať jednotný postoj členských štátov EÚ a NATO.

Ľudia Európy očakávajú vážne a podstatné kroky vedúce k ukončeniu tejto invázie v Afrine.

[Vaše meno/Vaše jméno]

Podpísať petíciu teraz!

63.419 ľudí už podpísalo. Pomôž nám dosiahnuť 100.000 podpisov.